Vælg en side

Det at finde den perfekte gulvlampe kan være en større udfordring end man lige tror. Udover at skulle vælge den rigtige stil og størrelse, er det også vigtigt at overveje lysretningen på lampen.

De fleste gulvlamper bruger en eller flere pærer som skrues i lampen. Den helt klassiske (som også er den vi ser i langt de fleste gulvlamper) er E27 pæren. Nogle gulvlamper har dog også indbygget led lyskilder, så man ikke skal købe pærer til dem. Levetiden på disse er som regel 20-30.000 timer (20-25 år ved almindeligt brug). Når først lyset sendes ud fra lampen, kan lyset blive manipuleret med på flere måder.

Lampeskærme

En af de primære måder at styre lysretningen på en gulvlampe er ved hjælp af lampeskærme. Lampeskærmen filtrerer og former lyset, og dens materiale og form kan have stor indflydelse på mængden og typen af lys, der udsendes fra lampen. Den klassiske lampeskærm har en lille åbning i toppen og en større åbning i bunden, hvor der kommer meget lys ud. Alt efter tykkelsen og hvilket materiale lampeskærmen er lavet af, kommer der mere eller mindre lys ud gennem skærmen. Lampeskærmens form er også afgørende for, hvor stor en del af rummet lyset rammer, da en større åbning i bunden vil resultere i en større lyskegle.

Flere arme på gulvlamper

En anden måde at styre lysretningen på gulvlamper er ved hjælp af flere arme. Med flere lampehoveder kan man pege lyset i de retninger, man ønsker. Dette er særligt praktisk i fællesrum som stuen, hvor forskellige aktiviteter kan kræve forskellig belysning. Ved at have separate arme til de enkelte aktiviteter undgår man unødvendige diskussioner om lysets retning.

Justérbare gulvlamper

Endelig findes der også justérbare gulvlamper, hvor man kan dreje og vippe armene eller selve lampeskærmen for at opnå den ønskede lysretning. Dette er en fleksibel løsning, der giver mulighed for at tilpasse lyset til forskellige behov og aktiviteter. Det kan være en fordel at vælge en gulvlampe med justerbare muligheder, hvis man ønsker alsidig belysning i et rum.

Der er altså flere måder at styre lysretningen på en gulvlampe, og det er vigtigt at overveje, hvilken type gulvlampe der passer bedst til de behov og aktiviteter, der foregår i rummet den skal placeres i. Ved at vælge den rigtige lysretning kan man skabe en hyggelig og funktionel belysning i sit hjem.